utopia126 Utopia126. Foto: Ivan Gómez

Utopia126

“Sabem que el talent és a tota arreu”


El nou centre instal·lat en una antiga fàbrica del Poblenou, Utopia126, reparteix les seves activitats i serveis en dos sectors: la producció audiovisual (publicitat i cinema) i els espais per acollir projectes culturals, artístics i audiovisuals en cerca d’un lloc on desplegar-se i realitzar-se. Provinents de la productora Ovideo que van fundar, Oscar Vallés i Quique Camín, conjuntament amb la filmmaker Daniela Nahmanovici, van dur a terme una “contrareforma” dels espais modernistes, perquè volien “jugar un paper de “facilitadors d’espai””. De mercats estacionals (de fotografia, poesia, il·lustració, mobiliari reciclat…) a workshops i desfilades de moda, la utopia es concreta.


Ens podeu comentar com trobeu l’edifici d’Utopia126, si en coneixeu les etapes passades, i de quina manera i amb quins objectius decidiu reformar-lo?

Després del rodatge d’una pel·lícula, Smoking Room, a una nau de la zona, ens vam fixar en la fàbrica i ens va encisar. D’ençà que vam veure l’espai, ens va quedar rondant al cap la idea de fer alguna cosa dins d’aquests murs. Després de deixar l’empresa Ovideo, que vam fundar fa 30 anys, vam decidir entrar a treballar dins d’aquest espectacular edifici. L’actitud emprenedora dels propietaris de l’edifici ens va permetre instal·lar la nostra pròpia utopia entre les seves parets.

Pel que hem esbrinat, originàriament va ser una fàbrica tèxtil, construïda el 1906 per l’arquitecte Juli Maria Fossas. Es tractava d’un encàrrec de Cebrià Pagès i Luís Companys, en nom de la societat mercantil Pagès i Capra. Als anys 80 del segle XX, la fàbrica fou adquirida per l’empresa Yorka, fabricant d’accessoris d’automòbils. L’any 1997 s’hi instal·là la fundació Formació i treball, fins que l’any 2015 començà el nostre projecte, Utopia 126.

La nostra idea de reforma en realitat va ser una “contra-reforma”. Vàrem comptar amb l’ajuda de l’arquitecta i amiga Pilar Cos en tota aquesta fase. Vam treure totes les estructures modernes que s’havien afegit posteriorment (com els sostres de pladur) per tal que es pogués apreciar l’estructura original. De fet, quan vam començar a treure i a tirar alguns sostres i parets falsos, no sabíem amb què ens trobaríem. I finalment vam despullar la fàbrica, trobant-nos amb una grata sorpresa: columnes de ferro modernistes, sostres de volta catalana, arcades…

Vam adaptar els espais que vam trobar a les nostres necessitats, per a poder condicionar una oficina, una sala de reunions, diversos espais que serveixin de sala d’exposicions, d’espai per a rodatges…

Quins són els objectius i les activitats promogudes per Utopia 126 fins ara, i les previstes a curt i mitjà termini?

Utopia 126 és un projecte que reuneix una doble activitat: d’una banda “126”, des d’on seguim realitzant projectes de producció publicitària i cinematogràfica, i d’altra banda “Utopia” s’encarrega de la gestió de la fàbrica modernista on estem instal·lats, amb la idea d’acollir iniciatives i projectes audiovisuals, o de caràcter cultural i artístic, que necessitin un espai per on realitzar-se.

Els objectius són poder realitzar aquells projectes que realment ens vénen de gust fer. Tant en l’àmbit del cinema i la publicitat com en el món de l’art, on volem jugar un paper de “facilitadors d’espai”. Ens agrada la idea de poder ajudar a aquells que busquen un espai on desenvolupar un projecte artístic o cultural.

D’activitats n’hem fet de tot tipus: produccions publicitàries, exposicions de pintura, esdeveniments culturals, projeccions, tallers de treball per a dissenyadors de producte, escenaris per a reportatges de televisió, etcètera.

Pel que fa als projectes que tenim planejats de cara el futur, estem iniciant una sèrie de mercats anuals, un per a cada estació de l’any, que tinguin a veure amb el món de la fotografia, la poesia, la il·lustració, el mobiliari fet amb materials reciclats… També tenim entre mans un projecte cinematogràfic sobre un músic de jazz internacional, una gran desfilada de moda a principis d’any, un workshop mensual sobre vestuari per a cine…i moltes més coses.

Com s’organitza i funciona el centre, quins són els seus fundadors i participants, i quins són els perfils dels seus membres i usuaris?

Utopia 126 és un projecte que organitzem entre tres persones: Oscar Vallés, Quique Camín i Daniela Nahmanovici. Tots prenem les decisions i escollim els projectes que més ens interessen i més ens aporten, a tots els nivells. Després de projectes i anys d’experiència a l’esquena, el gener del 2015 Quique Camín va decidir muntar, juntament amb el també productor Oscar Vallés, un nou projecte personal i professional: la productora i espai de creació i exhibició artística Utopia 126.

El perfil dels usuaris d’Utopia126 és força variat. Des d’un jove artista que està començant, fins a una agència publicitària. Per Utopia126 ha passat gent de tots els perfils: artistes consagrats, estudiants, directors de teatre… Totes aquelles persones creatives, amb iniciativa i empenta, que tenen alguna cosa a explicar al món i ho fan amb un llenguatge propi. Hem tingut l’honor de treballar amb grans figures del món de l’art, com el director de cinema Alejandro Amenábar, així com amb dissenyadors emergents com Jordi Canudas. No ens tanquem a res ni a ningú, perquè sabem que el talent és a tot arreu.

Coneixeu casos semblants o teniu referents per a Utopia126, en el panorama europeu o barceloní? I amb la vostra aportació i activitat, de quina manera creieu que es participa a ampliar el ventall d’espais culturals i creatius a la ciutat de Barcelona?

Sabem d’altres iniciatives que tenen alguna activitat semblant, però no des de l’àmbit totalment privat, com és el nostre cas. Com el seu propi nom indica, no ens fixem en altres models existents, pensem que hem de donar una oportunitat a la iniciativa i al talent existent, al que li és tan difícil poder desenvolupar-se i mostrar els resultats. La nostra idea és recolzar diferents col·lectius culturals, alguns molt actius i no tan coneguts per a un públic ampli, contribuir a la millor visualització i divulgació de les seves iniciatives, i ajudar al creixement d’aquestes i altres activitats a Barcelona, en reivindicació del talent de la ciutat.